Webbkarta

Inbjudan till workshop: #AI@GU

Workshop

Det finns ett starkt samhällsbehov av forskning och utbildning kopplat till frågor om artificiell intelligens (AI). Göteborgs universitet vill bidra med sin kunskap, stärka och utveckla detta område. Lärare/forskare och doktorander med intresse för AI välkomnas till en intern workshop kring denna satsning.

OBS! NÅGRA UPPDATERINGAR:
Intresset för workshopen är stort - den blev fullbokad på en dag. För att ge fler möjlighet att delta har vi bytt till en större lokal och workshopen kommer att genomföras på engelska. Ny plats: HDK - Högskolan för design och konsthantverk (se nedan).

Workshopen är nu fullbokad, men du kan anmäla dig till en reservlista ett litet tag till. Om du får plats hör vi av oss via epost.
.........................................

LOKAL, REGIONAL OCH NATIONELL AI-SAMVERKAN
Göteborgs universitet samverkar både lokalt och nationellt med olika aktörer kopplat till AI. Bland annat är universitetet en del av en tvärvetenskaplig satsning för kompetensutveckling inom området, tillsammans med Chalmers och fem andra lärosäten. Universitetet för också samtal med den nationella satsningen AI Data Factory Arena på Lindholmen Science Park, där huvudfokus är forskningssamverkan knuten till universitetets egna satsningar.

#AI@GU
Vid Göteborgs universitet bedrivs forskning och utbildning med koppling till artificiell intelligens (AI) inom flera olika discipliner och vetenskapsområden. För att ytterligare bidra till utvecklingen av dessa har rektor för avsikt att inom kort satsa medel på att utveckla tvärvetenskapliga forsknings- och utbildningsområden, med betoning på tillämpningar av AI.

Satsningen ska bidra till att frigöra tid för lärare att, inom ramen för sin anställning, ta fram utbildnings- och forskningsprojekt av relevans för AI-området.

Lärare/forskare och doktorander med intresse för AI välkomnas till en intern workshop kring denna satsning och för att diskutera vilka områden som är relevanta. Workshopen kommer att hållas på engelska.

Syfte:
- Att synliggöra och stärka intern samverkan inom området
- Att underlätta framtagandet av utbildnings- och forskningsprojekt av relevans för AI-området
- Att, bland annat genom dessa projekt, bidra till utveckling och samverkan inom Göteborgs universitet av forskning, utbildning och kompetensutveckling av relevans inom AI-området

När:
Tisdag 28 augusti kl 10-12

Var:
HDK Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6-8, Baulan (bilbliotek + aula) OBS bytet av plats till denna större lokal pga stort intresse för att delta.

Program:
- Inledning och bakgrund, Fredrika Lagergren Wahlin, vicerektor för samverkan med övergripande ansvar för AI på GU

- Aktuella utlysningar inom AI, vilket stöd kan du få: Forsknings- och innovationskontoret

- Tre forskare på Göteborgs universitet gör korta idépresentationer:
Denna brännande samhällsfråga skulle jag vilja forska vidare om
Resultat som skulle kunna uppnås
Kompetens- och forskningsområden som behövs för att uppnå detta

- Gruppdiskussioner, förslag på samverkan kring forsknings- och utbildningsprojekt

- Sammanfattning: Hur går vi vidare
Moderator: Fredrika Lagergren Wahlin

Workshopen är nu fullbokad, men du kan anmäla dig till en reservlista ett litet tag till. Om du får plats hör vi av oss via epost.

Frågor?
Hör gärna av dig till Fredrika Lagergren Wahlin, vicerektor samverkan, fredrika.lagergren@gu.se
eller Jessica Glanzelius, samordnare samverkansfrågor, jessica.glanzelius@gu.se

Föreläsare: Korta idépresentationer: MARIE DEMKER, forskare, professor i Statsvetenskap, dekan Humanistiska fakulteten: Digitalisering och AI - hur påverkas samhällets förutsättningar att utveckla demokratin? JONAS IVARSSON, professor i pedagogik: Hur påverkar AI och teknisk utveckling mänsklig kommunikation och kunskapsprocesser. NICLAS HAGEN, forskare, koordinator Centrum för digital humaniora: Medborgarforskning, arbetsfördelning människa - maskin och den humanistiska forskningsprocessen.

Datum: 2018-08-28

Tid: 10:00 - 12:00

Kategorier: Universitetsgemensam

Arrangör: Fredrika Lagregren Wahlin, vicerektor för samverkan

Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8
Baulan (bilbliotek + aula)

Sista anmälningsdag: 2018-08-10 kl. 10:00.

Kontaktperson: Jessica Glanzelius

Telefon: 031-786 1064

Antal platser: 100 (Varav 114 är bokade)

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-08-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?